Woodger en Dekker pakken meeste punten op zonovergoten Zandvoort in Ribank Mazda MaX5 Cup.

Onder meer dan voortreffelijke weersomstandigheden streden gisteren 40 coureurs in de Ribank Mazda MaX5 Cup tijdens het Super Race Weekend op een zonovergoten Circuit Park Zandvoort in drie races om de hoogste eer.

In de twee sprintraces over elk 10 ronden was de Brit Chris Woodger twee keer de snelste, in de afsluitende endurance race over 70 minuten ging Marcel Dekker met de grootste bokaal naar huis. In de tussenstand van het kampioenschap heeft de leidende Dekker zijn voorsprong verder vergroot.

De winst in de kwalificatietraining op het 4307 meter lange circuit was opnieuw voor Dekker van het dit jaar in deze cup debuterende Dekker Racing met een, gezien de warme omstandigheden, snelle tijd van 2:07.867. Slechts 7 duizendste van een seconde langzamer zorgde Woodger (IL Motorsport Racing 2) voor de tweede tijd, op 0,4 seconde gevolgd door Bart Wubben (B-Racing).

Bij de start van de eerste race kwam iedereen goed weg en drukte Woodger vanaf plek twee bij het ingaan van de Tarzanbocht meteen de neus van zijn auto aan de binnenzijde bij polesitter Dekker. De oud-Cliokampioen wist echter z’n positie vast te houden en vanaf dat moment ontspon zich 10 ronden lang een bijzonder spannend gevecht om de eerste plaats tussen Dekker en Woodger en direct daarachter om plek drie tussen Youri Verswijveren (Youri-racing) en Wubben. Regelmatig wisselden de twee koplopers van positie, mede ook door een paar ongelukkige manoeuvres van Woodger, waarbij hij halverwege de race bij het ingaan van Hugenholz even buiten de baan belandde en twee plekken verloor. De Brit toonde zich een echte fighter en kwam een ronde later al weer terug aan kop. Tot het einde bleef het spannend, wat ook wel bleek uit de cijfers: Woodger won met een verschil van slechts 0,055 seconden op Dekker, daarachter waren het Verswijveren op 0,325 en Wubben op 0,6660 seconden van de winnaar die de meeste punten pakten. In de tweede groep, zo’n 10 seconden later binnen, was Frenk Vollebregt (Lefremi Racing) de snelste met direct daarachter Manfred Bavelaar (Baaf Automotive), Michel van der Heijden (Van der Heijden Autosport) en Andras Kiraly (MX-5 Winkel Racing).

Oud-kampioen Eric Sliphorst (IL Motorsport Racing 1) reed een ongelukkige race. Na eerst een kleine aanrijding verremde hij zich wat later in de S-bocht, schoot rechtdoor en moest een groot deel van het veld aan zich voorbij laten gaan. Met nog zo’n 10 auto’s achter hem vocht hij zich uiteindelijk terug tot de 16e plek in de einduitslag.

De tweede race werd halverwege opgeschrikt door een harde klap in het Scheivlak. Na een goed verlopen start, waarbij Dekker de kop pakte vóór Woodger, was het Eveline Dorssers in auto nummer 62 die bij het uitkomen van het snelle Scheivlak de controle over haar auto verloor en hard in de vangrail belandde. De klap was zodanig dat de ambulance erbij geroepen werd maar al snel bleek dat de verwondingen beperkt bleven tot pijn in nek en rug. Het al onder Code 60 rijdende veld werd een ronde later stopgezet op start-finish met Code Rood. Na een kwartier vond de herstart plaats onder Code 60, waarna zich opnieuw een fel gevecht aan kop ontspon tussen Dekker, Woodger, Verswijveren en Wubben. Direct daarachter mengde Sliphorst zich een ronde later ook in de strijd, die doorging tot op de streep. Daar bleek dat Verswijveren de snelste was, op 0,32 seconden gevolgd door Woodger en Dekker daar weer een seconde achter. Sliphorst snoepte op de valreep de vierde plek af van Wubben. Op dat moment was echter nog niet bekend dat de wedstrijdleiding Verswijveren zou bestraffen met 20 seconden vanwege zijn onacceptabele rijgedrag. Het was niet de eerste keer dat de jongeling hiervoor werd bestraft maar deze keer deed het extra veel pijn omdat hij daarmee terugviel naar de 16e plek in de uitslag, wat hem ook evenveel punten scheelt voor het kampioenschap. Door deze straf werd Woodger als nummer twee automatisch winnaar van de tweede race.

Als afsluiter van het Super Race Weekend stond een endurance race van 70 minuten op het programma met een verplichte pitstop van 10 minuten tussen de 25e en 35e minuut van de race. Mooi voor de teams met meerdere coureurs in één auto, die meestrijden voor de titel in het teamkampioenschap, extra vermoeiend voor de coureurs die het in hun eentje moesten doen, zeker bij deze hoge temperaturen. Iedereen kwam goed weg bij de start en maakte zich op voor een mooie lange race onder ideale weersomstandigheden. De snelste auto’s uit de top vijf bepaalden ook nu weer het beeld aan kop. Direct na de pitstops ontstond er echter een ander beeld toen bleek dat de Duitser Sascha Müller en zijn landgenoten Sven en Olaf Homann plotseling op de plaatsen 2 en 3 rondreden. De Duitsers hadden de instructies rond de pitstops niet goed begrepen, waardoor ze later door de wedstrijdleiding alsnog werden binnengeroepen voor hun stop. Er waren meerdere coureurs de pit window vergaten, waarvoor ze na afloop allemaal werden bestraft.

De pitstops verliepen overigens uitermate rommelig, omdat velen zich niet hielden aan de voorwaarden waaronder deze stops moesten plaatsvinden. Zo stonden veel rijders minder lang stil dan de verplichte één minuut, werd er geen lekbak geplaatst bij het tanken, werd er gesleuteld met de motor aan, te hard gereden in de pitstraat etc. Totaal deelde de wedstrijdleiding maar liefst aan 22 van de nog meerijdende 37 auto’s straffen uit, die varieerden van een paar seconden tot 3 ronden.

Het duurde daarom even voordat de uitslag bekend was. Winnaar van de endurance race werd uiteindelijk Marcel Dekker met 30 ronden op zijn naam en een tijdstraf van 6 seconden wegens te kort stilstaan bij de pitstop, gevolgd door Woodger op 7,5 seconden en direct daarachter op 0,2 seconden Wubben (inclusief tijdstraf van 4 seconden voor te kort stilstaan). Verswijveren deed het deze keer beter met z’n vierde plaats en dat met inbegrip van een tijdstraf van 10 seconden voor het sleutelen aan een draaiende motor.

Snelste ronde gerekend over de drie races was voor Youri Verswijveren in de derde ronde van de eerste race met een tijd van 2:08.556.

In de tussenstand van het kampioenschap vergrootte Marcel Dekker zijn voorsprong op zijn naaste concurrenten en leidt nog steeds, nu met 535 punten. Tweede is Wubben met 516, op één punt gevolgd door Verswijveren. Daarachter zijn het Sliphorst (479), Bavelaar (453) en Woodger (420).

Bij de teams heeft Enjoy Racing 3 de leiding overgenomen van JEN Racingteam 1 en leidt nu de tussenstand van het kampioenschap met 434 punten, 7 meer dan JEN Racingteam 1.

De totaal zeven evenementen van de Ribank Mazda MaX5 Cup vinden plaats op vijf verschillende circuits. Naast dat van Zandvoort worden ook Assen, het Belgische Zolder en Spa/Francorchamps en Oschersleben in Duitsland aangedaan. Het resterende programma voor seizoen 2015 ziet er als volgt uit:

  • Weekend 5 – 6 september Spa / Francorchamps Internationaal GT Open
  • Weekend 24 – 25 september Oschersleben (D) race 11 + 12
  • Zondag 18 oktober Zandvoort race 13 + 14 Finaleraces

Laatste nieuws