Bol & Dekker nek aan nek en volop spanning in het middenveld tijdens het DNRT Super Prix weekend op Zandvoort

Het tweede evenement van de Hippe Dingen MaX5 Cup vond afgelopen zaterdag plaats op circuitpark Zandvoort. In aanloop op de races, bouwde een aantal teams op vrijdag al de race tenten op. Echter, door de bijzonder harde wind op vrijdagavond besloot een groot aantal teams de tent weer af te breken. Anderen vonden zaterdagochtend een kapotgewaaide tent en moesten deze repareren of moesten er zelfs voor kiezen het team te verhuizen naar een pitbox.

Op de zaterdagochtend barstte er vlak voor de kwalificatie een enorme regenbui los. Het water kwam met bakken uit de lucht en op de paddock stroomden centimeters dikke riviertjes door de tenten.

De kwalificatie, waarvoor slechts 15 minuten was ingepland, werd zodoende onder natte omstandigheden verreden, zij het op een iets opdrogende baan. Al snel echter spinde nieuwkomer Joris Klaasen zijn auto in de Tarzan bocht, waarbij hij met de voorkant van zijn auto de muur aan de binnenzijde raakte en vervolgens ver en diep in het grind terechtkwam. Dit veroorzaakte een code 60, waarbij het lang duurde voordat de auto van Klaassen weggesleept was. Op het moment dat de code 60 werd opgegeven, konden veel coureurs nog maar één of zelfs geen snelle rondetijd meer neerzetten.
Onder deze omstandigheden pakte Koen Bol de pole position en Marcel Dekker de tweede plaats.

Race 1 werd verreden onder droge omstandigheden. Koen Bol pakte de leiding, gevolgd door Marcel Dekker en Frenk Vollebregt. In de eerste ronde nam Dekker de leiding over en wisten Lemmens en Martens zich bij de kopgroep te voegen. Er ontstond een mooie strijd binnen deze groep, totdat er een code 60 situatie was. Deze werd veroorzaakt door een kapot differentieel van de auto van Remy Fallakha wat een oliespoor op de baan gegeven had. Door deze olie raakte de ongelukkige Niels Quist in een spin waarbij hij in de vangrail terechtkwam en de ophanging van zijn auto kapotreed. Na de herstart konden ook Michael vd Heijden, Randy Rekelhof, David Koh en Alexander Kryuchkov zich bij de grote kopgroep aansluiten. De race werd gewonnen door Marcel Dekker, gevolgd door Koen Bol en Raf Lemmens. Rekelhof kreeg tegen het einde van de race versnellingsbak problemen en met nog één ronde te gaan bleef hij doorrijden met zijn auto die vast zat in de derde versnelling. Hierdoor zakte hij terug van de 5e naar de 15e plaats.
Joris Klaassen wist met behulp van monteurs van verschillende andere teams, de voorkant van zijn auto weer enigszins in model te krijgen. Zij het met een met veel ducktape dichtgeplakte motorkap, Klaassen wist zijn gehavende auto aan de start te brengen voor zijn debuutrace.

In race 2 pakte Bol wederom de leiding gevolgd door Dekker, van der Heijden en Lemmens. In de tweede ronde was Dekker drie plaatsen teruggevallen en kon Bol een gaatje slaan naar het drietal erachter. Martens meldde zich later in de race ook bij deze groep, waar Dekker zich op dat moment terugvocht naar de tweede plaats. Remy Fallakha, als 24e gestart wegens uitval met een kapot differentieel in race 1, finishte als 13e. Rekelhof, die tussen race 1 en 2 zelf een complete versnellingsbak had gewisseld, reed zich naar de 9e plaats. Niels Quist, die in race 1 was uitgevallen vanwege een glijpartij over de olie van de auto van Fallakha, zette een bijzondere prestatie neer door in de tweede race van de 21e plaats naar de 6e plaats te rijden.

In race 3 ging Bol net als bij race 1 en 2 aan de leiding van het veld. Er ontstond een kopgroep van 6 auto’s waarin strak gereden werd. Tegen het einde van de westrijd begon Dekker op de tweede plaats de druk op te voeren bij Bol. Niettemin ging Bol uiteindelijk als winnaar over de streep, gevolgd door Dekker en van der Heijden.

De races en ontwikkelingen van de dag werden op video vastgelegd door een film crew op uitnodiging van sponsor Performance Department. Verschillende coureurs werden geïnterviewd en we kijken ernaar uit de beelden van deze dag binnenkort te kunnen bekijken.

De volgende races staan gepland voor 22 september op het Belgische circuit van Zolder.

De Hippe Dingen MaX5 Cup is een klasse bij de DNRT waarbij gereden wordt met de Mazda MX-5 van het eerste type (jaartal 1989-1993). De auto’s worden gelijkmatig met dezelfde onderdelen en banden opgebouwd, waardoor de klasse betaalbaar blijft en met name het team en de coureur het verschil maken.

Laatste nieuws