De MAX5 Cup is terug! En hoe! Het raceverslag van het DNRT SRW weekend op Zandvoort

Op 31 juli begon het race seizoen van 2020 voor de Hippe Dingen MaX5 Cup tijdens het Super Race Weekend op circuit Zandvoort. Nadat er vanwege de Corona maatregelen een lange tijd niet geracet kon worden, werd er begin juli een nieuwe race kalender bekend gemaakt. De MX-5’jes hebben na dit Super Race Weekend nog drie race evenementen gepland staan, namelijk op 22 augustus, wederom op circuitpark Zandvoort, gevolgd door een race op het circuit van Zolder in België op 22 september en een race op het TT circuit van Assen op 29 oktober.

De eerste dag van het Super Race Weekend vingen de MaX5 coureurs direct aan met de kwalificatie. Terwijl sommigen van hen al eens gereden hadden op het vernieuwde circuit Zandvoort, waren het voor anderen de eerste rondjes op dit voor de formule 1 aangepaste circuit. Met name de gewijzigde Hugenholtz bocht, die nu een kombocht geworden is, maakte indruk op de rijders. “Alsof je tegen een muur van asfalt rijdt als je daar voor het eerst aankomt” en “ik heb nog geen idee hoe daar de ideale lijn loopt”, zijn voorbeelden van het commentaar dat na de kwalificatie te horen was onder de coureurs op de paddock.

De snelste tijd tijdens de kwalificatie werd gereden door Koen Bol, een tijd van 2:04.680, wat aangeeft dat door de vernieuwingen het circuit sneller geworden is. De tweede tijd, 2:05.676, werd gereden door Niels Quist. Marcel Dekker, die na een jaar afwezigheid zijn terugkeer maakte in de MaX5 Cup reed de derde tijd met 2:05.858.

Race 1 werd gereden onder warme, zomerse omstandigheden. Bij de start van de race behield Koen Bol de leiding, op de voet gevolgd door Marcel Dekker en Michael van der Heijden. De eerste twee konden een gat slaan, Michael van der Heijden moest zijn plek verdedigen tegen Raf Lemmens en Niels Quist.

De derde groep in het veld bestond uit 7 auto’s aangevoerd door Arno Bultman. Hier werd volop om positie gestreden en brak er regelmatig een auto met overstuur uit. Dit werd echter door alle coureurs met klasse opgevangen en het was een waar spektakel om naar te kijken. Uiteindelijk raakte Randy Rekelhof toch even de controle over zijn auto kwijt, waarbij hij in contact kwam met Dick van Rij. Rekelhof kon zijn weg vervolgen, maar zijn achterbumper sleepte over het asfalt en verspreid over het circuit vielen er stukken van zijn bumper op het asfalt.
Intussen begon aan de kop van het veld Marcel Dekker de druk op te voeren bij Koen Bol. Het zag er naar uit dat hij zich klaarmaakte om in de S-bocht toe te slaan. Echter, Jeroen van de Oever reed in de S-bocht het grind in, en veroorzaakte een gele vlag situatie aldaar. In de daarop volgende Kumho bocht was er een gele vlag vanwege de daar losgeraakte achterbumper van Rekelhof. Niettemin wist Dekker in de laatste ronde de koppositie over te nemen. Door handig gebruik te maken van deze gele vlag situaties en van de verkanting van de vernieuwde Arie Luyendijkbocht kon hij met een slipstream Bol voorbij rijden. Achter Dekker en Bol finishte Michael van der Heijden op de derde plaats.

In race 2 nam Dekker, startend vanaf pole position de leiding, en hij sloeg een eerste aanval van Koen Bol in de S bocht af. In de tweede ronde wist Bol echter toch de koppositie over te nemen, op de voet gevolgd door van der Heijden, Quist en Lemmens. Met zijn vijven wisten ze weg te lopen van de rest van het veld. Arno Bultman deed zijn best de aansluiting te vinden, maar spinde in de s-bocht, waarna hij gelukkig wel zijn weg kon vervolgen. De race werd vervolgens gestaakt middels een rode vlag. Eén van de track marshalls was onwel geworden vanwege de hitte en werd met de medical car opgehaald. In de uitslag van de race werd Koen Bol als winnaar genoteerd, gevolgd door Marcel Dekker en Michael van der Heijden.

In race 3 nam Dekker bij de start de leiding over van Bol die werd gevolgd door, van der Heijden, Quist en Lemmens. In de groep daarachter reden Tim Martens, Randy Rekelhof, Bastiaan van Loenen, Alexander Kryuchkov, Arno Bultman, Dick van Rij, Sven-Olaf Homann en David Koh allen in een grote groep dicht op elkaar. Na verschillende pogingen in de S bocht, wist Bol daar uiteindelijk de leiding over te nemen van Dekker. Er werd hard en fair gereden en uiteindelijk pakte Dekker de koppositie weer terug, gevolgd door Bol en van der Heijden.

Na deze eerste drie races zat het er op voor de vrijdag van het Super Race Weekend. Race 4 zou verreden gaan worden op de zaterdag. Jeroen vd Oever, dit jaar nieuw in de Hippe Dingen MaX5 Cup, deelde zijn eerste ervaringen over het racen in de cup. “Ik heb ervaring met het racen in een Caterham. Zo’n auto is heel gevoelig. In de Mazda kan ik nog niet goed horen wat de auto zegt. Alsof er een deken ligt over het signaal. Niettemin heb ik veel plezier. Ik ben bij de MaX5 cup gekomen vanwege de competitie. En dat is er. Er wordt ontzettend hard gereden!” aldus Jeroen vd Oever.

Op de zaterdag was er grijs weer. Het was wel droog, maar een stuk koeler dan op de hete vrijdag ervoor. Dekker begon race 4 vanaf pole en nam direct de leiding. Frenk Vollebregt, die op de vrijdag niet aanwezig kon zijn, moest zodoende race 4 van achteraan starten. Hij begon echter bijzonder goed aan een spectaculaire inhaalrace. In de 2e ronde lag hij al op de 11e positie. Koen Bol pakte in de 3e ronde de eerste plaats, vd Heijden de tweede en Dekker werd terug verwezen naar de 3e plaats, gevolgd door Quist en Lemmens. Erachter reed een groepje met Van Loenen, Kryuchkov en Rekelhof die stuivertje wisselden om de 6e plaats. Halverwege de race nam Dekker de tweede plaats over van vd Heijden en kon hij samen met Bol iets weglopen van de rest. De race werd gewonnen door Bol, gevolgd door Dekker en van der Heijden. Frenk Vollebregt wist zich naar de 7e plek op te knokken, wat uiteindelijk zelfs een 6e plaats werd, in verband met een drietal tijdstraffen voor coureurs waarvan de auto te licht werd bevonden bij de technische controle.

De dag overwinning ging naar Koen Bol, de overige bloemen en bekers voor de tweede en derde plaats gingen naar Marcel Dekker en Michael van der Heijden. Vanwege de Corona maatregelen kon de dag niet worden afgesloten met een podium in de hospitality tent, maar kreeg elke coureur zijn bokaal bezorgd door de organisatie.

Na een lange afwezigheid was het fijn weer terug te zijn op het circuit en te kunnen racen. De volgende races staan gepland op circuitpark Zandvoort op 22 augustus.

Laatste nieuws