Marcel Dekker kampioen Ribank Mazda MaX5 Cup

Marcel Dekker is de nieuwe kampioen in de Ribank Mazda MaX5 Cup. De 25-jarige coureur uit Krimpen a/d IJssel vergaarde in de 17 races van afgelopen seizoen tien punten meer dan zijn naaste belager Youri Verswijveren, waarmee de oud Clio-kampioen afgelopen weekend op het circuit van Zandvoort de titel veilig stelde. De hoofdprijs bij de teams ging naar de coureurs van Enjoy Racing 3, die daarmee het team van JEN Racing 1 naar de tweede plaats verwezen.

De inleidende gevechtshandelingen in de vorm van de vrije training leverden onder vochtige omstandigheden de snelste tijd op voor de nummer twee van het tussenklassement, Youri Verswijveren (Youri-racing) in een tijd van 2:11.986. Met een verschil van 0,663 seconden noteerde Marcel Dekker (Dekker Racing) de tweede tijd, daarachter waren het Melroy Heemskerk (SP Support), Eric Sliphorst (IL Motorsport Racing 1) en Bart Wubben (B-Racing) met de snelste rondetijden.

Verswijveren liet in de eveneens natte kwalificatietraining zien dat hij zich niet meteen gewonnen zou geven in de kampioenschapsstrijd en tekende ook hier voor de snelste ronde in 2:15.562. Wubben (B-Racing), weer terug na de door hem gemiste raceweekenden in Spa/Francorchamps en Oschersleben, zat daar vlak achter op 0,435 seconden, gevolgd door Dekker, Maciej Krolikowski (JEN Racing) en Heemskerk.

Verswijveren was bijzonder goed weg bij de start van de eerste race en dook met twee autolengtes verschil de eerste bocht in. Dekker daarentegen verloor twee plaatsen, pakte er meteen één terug maar ging achter Heemskerk de Tarzanbocht in. Een paar ronden later had hij de tweede plek echter toch te pakken. Wubben was bij de start al weggezakt en kwam bij de eerste doorkomst als vierde over de streep. Achter deze kopgroep kwam het hele veld, ondanks de natte en glibberige baan, heelhuids de eerste ronde door en ook daarna hielden de rijders goed rekening met elkaar en zorgden ervoor dat iedereen de Finaleraces kon uitrijden.

Gedurende de race ontspon zich een bijzonder spannend gevecht om de eerste plaats tussen Verswijveren en Dekker, die regelmatig de kop van elkaar overnamen.

Voor Dekker was het echter voldoende om in de buurt te blijven van Verswijveren om zodoende het puntverschil in het kampioenschap niet te veel te laten oplopen. Ondanks dat maakte hij halverwege de race nog een klein foutje, waardoor Heemskerk hem passeerde en een ronde lang de tweede plaats op zijn naam had. Dekker wist hem uiteindelijk toch te passeren, maar Verswijveren had toen al een dusdanige voorsprong opgebouwd dat hij de race met gemak wist te winnen. Dekker werd tweede, gevolgd door Heemskerk, Krolikowski en Wubben.

Voor de rijders die streden om de titel in het Teamkampioenschap was het ook zaak elkaar goed in de gaten te houden. Enjoy Racing 3 had voorafgaand aan afgelopen raceweekend een voorsprong van 42 punten op de nummer twee en met de wetenschap dat winst in een race 50 punten oplevert waren er dus nog mogelijkheden voor runner-up JEN Racing 1. Kevin Bloemendaal reed zijn MaX5 in de eerste race als 21e over de streep, wat het team 30 punten opleverde. Krolikowski deed het echter veel beter met zijn vierde plaats en scoorde daarmee 47 punten voor het team.

Alle spanning rond beide kampioenschappen verdween echter als sneeuw voor de zon toen bleek dat een oliespoor op de baan, dat was veroorzaakt door een Porsche in één van de tussenliggende races, dusdanig veel tijd kostte om verwijderd te worden dat de wedstrijdleiding besloot om alle nog te rijden races te annuleren. Een fikse domper voor alle rijders en het publiek, maar begrijpelijk gezien de veiligheid op de baan en de intredende duisternis. Daarmee waren beide kampioenschappen vroegtijdig beslist en vierden zowel Marcel Dekker met zijn team als Leo van der Meer van Enjoy Racing met zijn coureurs Kevin Bloemendaal en Erwin Blom een feestje.

De snelste raceronde was een troostprijs voor Youri Verswijveren in de negende ronde van de race met een tijd van 2:21.186.

De eindstand van het kampioenschap bij de rijders, waarin de coureurs hun twee slechtste resultaten mogen schrappen, geeft het volgende beeld. Kampioen seizoen 2015 is Marcel Dekker met 741 punten, gevolgd door Verswijveren met 731 punten. Derde werd oud-kampioen Eric Sliphorst met 708 punten, gevolgd door Manfred Bavelaar (Baaf Automotive) en de Belg Raf Lemmens (Autobedrijf Lemmens) met respectievelijk 678 en 607 punten.

Het Teamkampioenschap was voor Enjoy Racing 3 met 587 punten, gevolgd door JEN Racingteam 1 met 562 en SR Competition met 493 punten.

Laatste nieuws