Frenk Vollebregt wint eerste racedag seizoen 2019 in Hippe dingen MaX5 cup

  • Succesvolle nieuwe start voor MaX5 cup
  • Zomerse omstandigheden zorgen voor mooie close races

Zandvoort, 20 April 2019. Voor het eerst in zijn carrière in de MaX5 cup wint Frenk Vollebregt het dagklassement door 2 sterke en slimme races af te leveren in de Hippe dingen MaX5 cup. 2e werd Edwin van Gerwen, gevolgd door Arno Bultman.

Na het afscheid van Mazda Motor Nederland als sponsor van de MaX5 cup is er over de winter hard gewerkt aan een nieuwe structuur voor deze nog steeds zeer populaire klasse binnen de DNRT. Met diverse nieuwe sponsoren waarvan Hippe Dingen (trendy kleding en kado artikelen) als naamgevende sponsor was het afgelopen weekend tijd voor de eerste race van seizoen 2019. De weergoden versterkten daarbij de positieve vibe door de hele dag voor prachtige zonnige omstandigheden te zorgen.

Om er even in te komen begon het programma met een vrije training van 20 minuten waarin een aantal deelnemers direct hun intenties wilden laten zien en anderen nog even rustig de banden warm reden. Tot de eerste groep behoorde Edwin van Gerwen die met een 2:06.114 meteen liet zien dat zijn auto goed op orde is en de baan condities snel. Hij werd op 0.696 sec gevolgd door Arno Bultman met daarachter Bart Kramer, de nummer 2 van het 2018 rijders kampioenschap en David Koh en Remy Fallakha.

Om 11:30 brak de tijd aan waarop er niet langer verstoppertje kon worden gespeeld en ging het veld van 35 strijdlustige MaX5 cup deelnemers de kwalificatie in. Ruim 23 minuten lang was het stuivertje wisselen in de posities, maar uiteindelijk was het dan toch Edwin van Gerwen die ook de kwalificatie op zijn naam leek te schrijven met een 2:06.830 nadat een eerdere snelle ronde hem nog werd afgenomen vanwege tracklimits overschrijden. Leek inderdaad omdat hij het wegen van de auto bij de technische controle 5kg te licht bleek te zijn en daarmee 3 plaatsen op de uitslag werd terug gezet. De Pool Artur Turcu, team I.L. Motorsport, kon daardoor de eerste pole positie uit zijn carrière op zijn naam schrijven met een 2:07.408. 2de werd Tim Martens in 2:07.683 en 3de Remy Fallakha in 2:07.831. Daarmee was de uit de karting afkomstige jeugd goed vertegenwoordigd want zowel Tim als Remy hebben hun roots in de kart sport.
Door zijn straf vond Edwin van Gerwen zichzelf terug op plaats 4 met achter hem de Brit Chris Woodger. Een opvallend goede prestatie was er van Emiel Tonen op plek 12.

Als de vlag valt voor race 1 worden een aantal dingen meteen duidelijk, zo verliest Artur Turcu meteen zijn kop positie doordat het de start met de vlag mist in plaats van met de normale startlichten. Daarnaast is ook meteen duidelijk dat het versnellingsbak probleem waarover het klaagde na de kwalificatie direct gevolgen had. Hij valt uiteindelijk terug tot een 15e plaats. Ook is meteen duidelijk dat Edwin van Gerwen zijn positie van na de kwalificatie terug wil en bij het ingaan van de Tarzan bocht bevestigd hij zijn zeer goede start vanaf plek 4 door direct als leider de bocht uit te komen.
Achter hem volgen de eveneens goed gestarte Remy Fallakha en Chris Woodger, die in de volgende 4 ronden achter Edwin in wisselende volgorde druk proberen te zetten op de leider. Dan slaat ook het noodlot toe voor Chris Woodger die langzaam terug zakt naar plek 6. Na de race blijkt hij door een vastzittende thermostaat zonder koeling te hebbe gereden wat zorgt voor een lekke koppakking en daarmee het einde van zijn racedag.
Vanaf plaats 8 bij de start komt Frenk Vollebregt steeds verder opzetten naar voren. Hij maakt slim gebruik van de slipstream en ziet zich, na het wegvallen van Chris Woodger en Remy Fallakha die een uitje in het gras moet bekopen met positie verlies, de 2de plek voor zich opeisen. 3de wordt Arno Bultman. Ook duitser Sven-Olaf Homann komt vanaf een 11e startplek goed naar voren en weet uiteindelijk als 7de te finishen. Bart Kramer die dit jaar zeker titel kandidaat is na zijn 2de plaats van vorig jaar moet vanaf een 35e plaats de eerste race aanvangen nadat een onwillige injector roet in het eten heeft gegooid bij de start van de kwalificatie. Dat hij uit het juiste race hout is gesneden bewijst hij door de race te finishen op de 9e plaats met de snelste race ronde in 2:07.447.

Bij race 2 zien we hetzelfde beeld als in race 1 met Edwin van Gerwen aan de leiding, maar Frenk Vollebregt zit de hele race op zijn bumper en weet hem een enkele keer te passeren. Steeds is het weer Van Gerwen die snel orde op zaken stelt en niet van plan is om zijn tweede overwinning van de dag uit handen te geven. Halverwege de race heeft ook Bart Kramer vanaf de 9de plaats het gat gedicht en wordt het een gevecht tussen de 3 om de overwinning. Van Gerwen komt als eerste over de finish maar krijgt na de race een straf voor tracklimits waardoor hij na de kwalificatie ook in deze race 3 plaatsen wordt terug gezet in de uitslag. Kramer weet Vollebregt te passeren en krijgt de overwinning dus in de schoot geworpen met Frenk Vollebergt op plek 2. Arno Bultman wordt 4e, David Koh 5e.
Artur Turcu, de polesitter bij race 1, komt met dank aan zijn team dat binnen een uur een versnellingsbak heeft gewisseld terug van de 15e naar de 8e plaats. Dick van Rij laat ook een sterke race zien en komt van de 18e plaats naar de 10e plaats.

Op het podium mag Frenk Vollebregt door zijn twee 2e plaatsen voor het eerst het hoogste plekje innemen, 2e wordt Edwin van Gerwen, 3e en daarmee ook voor het eerst op het podium is Arno Bultman.

Cup coordinator Leo van der Meer kan na de races alle deelnemers complimenteren met de zeer sportieve en eerlijke strijd. Op een enkele straf voor tracklimits na zijn er geen straffen voor contact ondanks de geweldige close battles door het hele veld.

De volgende race in de Hippe dingen MaX5 cup zal plaats vinden op 14 mei dan op het drentse TT-circuit in Assen.

Voor meer informatie over de MaX5 cup:

Leo van der Meer
06-23988538
leo@max5racing.nl

Laatste nieuws