Frenk Vollebrecht pakt belangrijke punten met de dagoverwinning op Spa Francorchamps

Op het circuit van Spa francorchamps ging afgelopen vrijdagochtend de vrije training van de Hippe Dingen MaX5 Cup van start. De baan was kurkdroog, en door de bewolking kwam zo nu en dan de ochtendzon tevoorschijn, wat op dit formule 1 circuit in de Ardennense bossen een extra dimensie aan het racen gaf voor de coureurs.

De Mazda’s reden, gezamenlijk met de Westfield Cup, in het voorprogramma van de 25h fun cup waarbij ook de Belcar (het Belgische nationale toerwagen kampioenschap), en de BGDC & 750MC aanwezig waren. Het betrof een FIA evenement, met zulke grote startvelden, dat het op de paddocks zoeken was naar ruimte voor de racetrailers van al dit spektakel.

Bij aanvang van de kwalificatie brak de zon goed door. Arno Bultman, Chris Woodger, Artur Turcu, Tim Martens en Remy Fallakha vormden een treintje en probeerden slipstreamend de snelste tijd neer te zetten. Pole position werd echter gereden door Bart Kramer met een tijd van 3:05.053, gevolgd door Raf Lemmens en Chris Woodger.

In de lunchpauze werd in de cup tent een nieuwe sponsor verwelkomt, namelijk Pluim Apeldoorn, transport, op- en overslag, pack. Daarnaast werd een interview gehouden met Willem Derks, een rijder die na een afwezigheid van 1,5 jaar weer actief meedoet in de cup, en het zeker hier in het zonnige Spa enorm naar zijn zin heeft. Ook werd gesproken met Bastiaan van Loenen, die afgelopen dinsdag 15 jaar geworden is, direct zijn licentie gehaald heeft en binnen een week dus al zijn debuut maakt op circuit Spa-francorchamps. Dat Bastiaan al 10 jaar kartervaring heeft, werd in de kwalificatie al duidelijk. Hij zette de 15e tijd neer, wat een zeer knappe prestatie is bij een race debuut in het zeer competitieve Mazda veld.

Race 1 ging ook onder zonnige omstandigheden van start. Bart Kramer maakte een zeer slechte start, waarna Raf Lemmens het veld aanvoerde. Al snel nam Chris Woodger de leiding over en ontstond er een kopgroep met Woodger, Lemmens en Kramer, nauw gevolgd door Arno Bultman, Remy Fallakha en Frenk Vollebrecht. Het werd stuivertje wisselen aan de kop en al deze rijders vormden een kopgroep, waarin spannende duels werden uitgevochten. Na een aantal ronden kon Bart Kramer uit de kopgroep weglopen, gevolgd door Raf Lemmens en Frenk Vollebrecht. In de laatste ronde wist Vollebrecht nog de tweede plek te bemachtigen van Lemmens, achter winnaar Kramer.

Race 2 maakte de regen reputatie van Spa waar. Vlak vóór de race viel er een enorme stortbui, en bij de vooropstelling stopte het met regenen en kwam de zon weer tevoorschijn. De rijders gingen dus een kletsnatte, maar opdrogende baan op. Qua setup van de auto’s (regen- droog weer afstelling of iets daar tussenin) werd het een gok voor de rijders. Niettemin ging het veld onder deze moeilijke omstandigheden zonder problemen van start en na één ronde lag Frenk Vollebrecht met een aardige voorsprong op kop. Gevolgd door het viertal Remy Fallakha, Artur Turcu, Raf Lemmens en Bart Kramer begon hij ronde na ronde zijn voorsprong te vergroten. Arno Bultman racete voor wat hij waard was, maar moest met een losse gaskabel de pits inrijden. Met dank aan zijn monteur Aaron werd het euvel vliegensvlug verholpen, en kon Bultman zijn weg vervolgen. In de eindfase van de race werd Remy Fallakha op de tweede plek nauw gevolgd door Artur Turcu, welke in de laatste ronde deze tweede plek van Fallakha nog wist te verschalken, achter Frenk Vollebrecht die de race won.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke BBQ in de cup tent.

De volgende ochtend was er voor de rijders, monteurs, familie en vrienden ruim tijd om de andere raceklassen te bekijken en hun racehart sneller te laten kloppen van al het moois op dit prachtige circuit. In de middag stond de laatste race voor de Mazda’s op het programma, welke onder licht bewolkte omstandigheden van start ging. Frenk Vollebrecht nam daarbij de leiding, gevolgd door Raf Lemmens, Bart Kramer en Remy Fallakha.

Kramer en Lemmens werkten in de eerste ronde echter goed samen en schoten slipstreamend Vollebrecht voorbij. Achter deze drie coureurs ontstond er nog een groepje van 3 auto’s met Artur Turcu, Remy Fallakha en Tim Martens. Door spannende gevechten aan de kop, konden Turcu en Fallakha de aansluiting vinden, gevolgd door Tim Martens op de 6e plaats en Arno Bultman op de 7e plaats. Bultman die, vanwege de pech in de vorige race, deze race van de één na laatste plaats vertrokken was. Vanwege een crash in de busstop chicane waarbij drie westfields betrokken waren, volgde er een code rood. De race werd beëindigd met als winnaar Bart Kramer, gevolgd door Raf Lemmens en Frenk Vollebrecht.

De algemene overwinning van het evenement ging naar Frenk Vollebrecht, tweede werd Bart Kramer en derde Raf Lemmens.

De volgende races staan alweer gepland voor zaterdag a.s. op circuitpark Zandvoort.

Laatste nieuws