Drie verschillende winnaars bij seizoenstart

Nationale Autowasbon nieuwe hoofdsponsor grootste raceklasse van Nederland

Total en Elgersma terug als subsponsoren, Toyo Tires, IL Motorsport en Rollei Actioncam blijven

De start van het nieuwe seizoen in de Autowasbon Mazda MaX5 Cup heeft afgelopen Paasweekend volgens de nieuwe competitie-formule drie verschillende winnaars opgeleverd. Andras Kiraly, Bart Wubben en Youri Verswijveren mochten beurtelings de hoogste tree van het podium beklimmen. Mede door zijn prestaties in de andere twee races deelt Verswijveren voorlopig de leiding in de tussenstand van het kampioenschap met oud-kampioen Rudy Schilders.

Met ingang van dit seizoen is de Nationale Autowasbon® de nieuwe hoofdsponsor van de Mazda MaX5 Cup. De Nationale Autowasbon is de cadeaubon om je auto duurzaam te laten reinigen. De bon is landelijk inwisselbaar voor een wasbeurt bij professionele wasgelegenheden. Of anders gezegd, het reinste cadeau van Nederland.

“De Mazda MaX5 Cup is een spetterende, glasheldere en spannende cup, die al jaren schittert aan de top van het DNRT” verklaart Shailen Rambaran Mishre, Founder van de Nationale Autowasbon zijn sponsoring van de grootste raceklasse van Nederland. “Bereikbaar en betaalbaar voor de deelnemende teams en veel kijkplezier voor een groot publiek. De Nationale Autowasbon draagt graag bij aan de glans van deze cup!”

Total Nederland NV is weer terug als sponsor van de MaX5 Cup, deze keer als subsponsor. Total was hoofdsponsor van de cup in 2010 en 2011. De ondersteuning vloeit voort uit een overeenkomst die Mazda en Total eind januari tekenden waarin een vernieuwing van hun samenwerking in de automotive smeermiddelen werd vastgelegd voor een periode van vijf jaar. Het partnership omvat onder meer de exclusieve levering van het Mazda Original Oils assortiment, samengesteld en geproduceerd door Total Lubricants, aan meer dan 2.300 dealers, erkend reparateurs en garages in meer dan 45 landen, voornamelijk in Europa.

“We zijn er trots op dat Total opnieuw de olie mag produceren en leveren voor Mazda en haar dealers”, legt Gerrit van Doorn uit, Manager Automotive Lubricants van Total Nederland NV. “Daar hoort dan ook een nieuwe sponsorovereenkomst bij met de enthousiastelingen in deze MaX5 Cup. Dat is, na onze twee jaar van hoofdsponsorschap, een logisch vervolg”.

Ook Elgersma Automotive Supply is weer terug als subsponsor, na hun ondersteuning in 2012 en 2013. Elgersma is de partner voor de auto-importeurs op het gebied van auto-accessoires en benodigdheden voor het dealerbedrijf.

“Elgersma is trots om haar relatie met Mazda via deze Cup kleur te geven”, vertelt Henri van Hout, Directeur Elgersma BV. “Goede entourage, groot deelnemersveld, enthousiaste rijders, goed toegankelijke evenementen, waar steeds meer interesse voor is dankzij het Verstappen-effect”.

Gebleven zijn de trouwe subsponsoren Toyo Tires, IL Motorsport en Rollei Actioncam.

De competitie in de Autowasbon Mazda MaX5 Cup kent dit seizoen een andere structuur. De vrije training is komen te vervallen, daarvoor in de plaats is er nu een derde race gekomen, alle drie over 10 ronden.

Het seizoen ving om die reden aan met de kwalificatietraining, die niet geheel verrassend een prooi was voor regerend kampioen Marcel Dekker in een tijd van 2:08.696. Dat betekent niet dat de strijd dit jaar niet spannend zal worden, want maar liefst acht rijders kwalificeerden zich binnen één seconde van Dekker, met Youri Verswijveren (nummer twee van het afgelopen seizoen) direct achter hem op slechts 8/100e van een seconde. Daarachter Isaac van der Slik en Andras Kiraly. Oud-kampioen Rudy Schilders had de 5e tijd op 0,586 van de pole. Met 50 auto’s op de baan was dit het grootste startveld ooit in de geschiedenis van de MaX5 Cup in Nederland.

Bij de start van de eerste race van het seizoen stonden er 49 auto’s op de grid, het grootste aantal ooit in de geschiedenis van de Mazda MaX5 Cup in Nederland. Thomas Middel kreeg een defecte koppeling niet op tijd gerepareerd en moest wachten op race nummer twee. Dekker was goed weg van zijn eerste pole, hield zijn positie vast in de eerste paar bochten maar keek in de spiegel meteen al naar de bumper van Verswijveren met daar dicht achter Kiraly. Het hele veld kwam ongeschonden door de eerste bocht, maar in de Gerlachbocht was er een touché van de als 13e gestarte Raf Lemmens met een andere auto, waardoor de Belg van de baan spinde, tegen de banden stuiterde en weer terugkwam op het asfalt. Wonderbaarlijk genoeg werd hij door niemand geraakt en kom hij zijn weg als allerlaatste vervolgen.

Dekker werd het leven meteen vanaf de start al dusdanig zuur gemaakt dat hij zich in de tweede ronde gewonnen moest geven, Kiraly was eerder al Verswijveren gepasseerd en klopte nu ook Dekker. Een paar ronden later ging ook Verswijveren de kampioen voorbij, waarna zowel Kiraly als Verswijveren een klein gaatje met hun achtervolgers wisten te slaan. In die volgorde ging het trio na 10 ronden ook over de streep. Bart Wubben werd vierde, gevolgd door de verrassend sterke Frenk Vollebregt, respectievelijk als achtste en zevende gestart. Lemmens reed een fantastische inhaalrace na z’n spin en finishte uiteindelijk als 26e.

Race twee leverde bij de start ongeveer hetzelfde beeld op, rijders die allemaal goed van hun plek wegkwamen en elkaar de eerste paar bochten de ruimte gunden om positie te kiezen. Al snel vormde zich een kopgroepje van drie rijders, Kiraly, Wubben en Verswijveren, die iets wegliepen van achtervolgers Schilders en Van der Slik. Kiraly moesten vechten voor wat hij waard was om Wubben achter zich te houden. Toch ging het in de laatste ronde mis. Verswijveren probeerde bij een inhaalpoging van Wubben bij Kiraly beide rijders te passeren, raakte zonder eigen schuld Kiraly waarbij Wubben er als lachende derde van door ging en de koppositie overnam. Op de streep was Kiraly tweede en Verswijveren zesde, maar Kiraly kreeg door zijn ongecontroleerde actie op de baan een tijdstraf van 20 sec en werd daarmee teruggewezen naar de 9e plek. Daardoor stond Schilders in de uitslag op de tweede plek, gevolgd door Dekker. Van der Slik werd vierde en Verswijveren vijfde.

Schilders was bij de start van de derde race beter weg dan polesitter Wubben en dook als eerste de Tarzanbocht in, gevolgd door Wubben en Dekker. Na de eerste doorkomst moest Dekker bij het uitkomen van de Tarzan de strijd echter staken omdat zijn versnellingsbak vast bleef zitten.

Wubben maakte het Schilders vervolgens steeds lastiger en wist hem in de vierde ronde te passeren. Ook voor hem sloeg het noodlot echter toe, een ronde later reed hij noodgedwongen de pits in op drie in plaats van vier cilinders. Verswijveren was inmiddels Van der Slik voorbij en ging vanaf dat moment het gevecht aan met Schilders. De jongeling wist de oude meester een paar ronden later te verschalken en behield de koppositie tot het einde van de race, al was het verschil op de streep slechts 0,065 seconden. Schilders werd tweede, gevolgd door Kiraly, die Van der Slik terugverwees naar de vierde positie.

De snelste raceronde gerekend over alle drie races was voor Andras Kiraly in de tweede ronde van de eerste race in een tijd van 2:08.790.

In de tussenstand van het rijderskampioenschap delen Youri Verswijveren en Rudy Schilders de eerste plaats, beiden met 172 punten, gevolgd Andras Kiraly en Isaac van der Slik, beiden met 169. Op de vijfde plaats staat Frenk Vollebregt met 168 punten.

In het teamkampioenschap staat Enjoy Racing 3 voorlopig op de eerste plaats met 138 punten, gevolgd door SR Competition en Derks Racing met respectievelijk 134 en 108 punten.

Edwin van Gerven is na de eerste racedag de beste rookie met 156 punten.

De zeven evenementen van de Autowasbon Mazda MaX5 Cup vinden plaats op drie verschillende circuits. Naast dat van Zandvoort worden ook Assen en het Belgische Zolder aangedaan. Het resterende programma voor seizoen 2016 ziet er als volgt uit:

  • Dinsdag 17 mei – Zolder (B) – DNRT
  • Weekend 3 – 5 juni – Zandvoort – Racedagen driven by Max Verstappen
  • Zondag 12 juni – Zandvoort – DNRT
  • Vrijdag 5 augustus – Zandvoort – DNRT
  • Woensdag 7 september – Assen – DNRT
  • Zaterdag 15 oktober – Zandvoort – DNRT Finaleraces

Laatste nieuws