Debutanten Mika Morien en Van Gerven pakken winst in Autowasbon Mazda MaX5 Cup in België

Verswijveren nu alleen aan kop in tussenstand kampioenschap.

Tijdens de races van de Autowasbon Mazda MaX5 Cup op het Belgische circuit van Zolder hebben twee debutanten de meeste punten weten te pakken. Mika Morien en Edwin van Gerven gingen in de twee races respectievelijk als eerste over de finish. Morien deed daarmee goede zaken en steeg naar de vierde plek in de tussenstand van het kampioenschap, dat nu wordt aangevoerd door Youri Verswijveren, die in Zolder twee keer het podium haalde met respectievelijk een tweede en derde plek.

Vanwege de strenge geluidsrestricties op het circuit van Zolder, ten zuiden van Eindhoven, was de vrije training gecombineerd met de kwalificatietraining. In de beschikbare 25 minuten was het regerend kampioen Marcel Dekker die de snelste tijd liet noteren in 1:59.443. Op 45-honderste van een seconde scoorde Frenk Vollebregt de twee plek op de eerste startrij, gevolgd door de Brit Christopher Woodger, Edwin van Gerven, Mika Morien en Bart Wubben. Verswijveren was daarachter de laatste rijder die nog op een seconde van de pole stond, waarmee opnieuw werd aangegeven hoe klein de onderlinge snelheidsverschillen in deze cup zijn.

De startvelden van de Autowasbon Mazda MaX5 Cup zijn dit seizoen groter dan ooit. Ook op Zolder stonden er weer meer dan 40 aan de start, 42 om precies te zijn. Bij de start van de eerste race over 10 ronden was Vollebregt het beste weg en versloeg daarmee Dekker bij het ingaan van de eerste bocht. De kampioen liet echter in dezelfde ronde al zien waarom hij die titel heeft en pakte Vollebregt bij de eerste chicane meteen weer terug. Ook de pas 15-jarige Morien was goed weg vanaf zijn vijfde plek en slaagde er in om een ronde later op te schuiven naar P4. De debutant bewees dat de ervaring, die hij op zijn jonge leeftijd al in andere cups heeft opgedaan, zijn vruchten afwerpt, want twee ronden later kwam hij als tweede door op start-finish. Dekker vocht wat hij waard was in die vijfde ronde maar moest het afleggen tegen Morien, die hem wist te verslaan en als leider de volgende ronde inging. Blijkbaar had Dekker teveel van zijn koppeling gevraagd, die niet veel later de geest gaf, waardoor de kampioen noodgedwongen de rest van de race vanaf de zijlijn moest toekijken. Verswijveren wist zich langzaam maar zeker naar voren te werken maar was niet in staat om de jongeling te passeren. In die volgorde gingen ze dan ook na 10 ronden over de streep: Morien, gevolgd door Verswijveren op 2,5 seconden, met daarachter Vollebregt, Isaac van der Slik en Wubben.

Zoals gebruikelijk was deze volgorde ook de opstelling op de grid voor race nummer twee, waarin Morien goed weg was vanaf zijn eerste pole en als leider de eerste bocht indook. Van Gerven, die in de vorige race als achtste was geëindigd, verremde zich een paar ronden later waarbij hij volgens anderen enig voordeel leek te behalen.

Toen hij niet veel later Wubben op een bijzondere wijze voorbij stak in de chicane was dat aanleiding voor de wedstrijdleiding om deze acties nader onder de loep te nemen. Uiteindelijk werden er geen straffen uitgedeeld en bleek alles volgens de regels te zijn verlopen. Van Gerven was door al deze acties inmiddels opgeschoven naar de tweede plek achter Morien en maakte hem daar het leven behoorlijk zuur. Er werd op het scherpst van de snede gestreden om de eerste plek in de race, waarbij af en toe de wenkbrauwen gefronst werden of het wel allemaal eerlijk ging. Van Gerven trok uiteindelijk aan het langste eind en wist de race te winnen, vóór Morien, die daar minder dan een seconde achter zat. Verswijveren finishte als derde, gevolgd door Rudy Schilders en Bart Wubben.

De snelste raceronde gerekend over beide races was voor Wubben in de achtste ronde van de tweede race in een tijd van 2:00.111.

In de tussenstand van het rijderskampioenschap is Youri Verswijveren nu met 292 punten alleen leider, nadat hij deze plek tot vóór Zolder nog moest delen met Rudy Schilders. De oud-kampioen staat nu tweede met 284 punten, gevolgd Frenk Vollebregt met 279, Mika Morien met 274 en Andras Kiraly met 273 punten.

In het teamkampioenschap is Van der Slik Racingteam de nieuwe leider met 272 punten, gevolgd door Enjoy Racing 3 met 225 punten. One Racing by Huyer staat derde met 180 punten.

Mika Morien is na 5 races nu de beste rookie met zijn 274 punten.

In het weekend van 3 – 5 juni zal de Autowasbon Mazda MaX5 Cup rijden op het nieuwe evenement ‘Familie Racedagen, driven by Max Verstappen’, dat door de winst van het Nederlandse F1 talent nu een extra lading heeft gekregen. De totaal zeven evenementen van de Autowasbon Mazda MaX5 Cup vinden plaats op drie verschillende circuits. Naast dat van Zandvoort worden ook Assen en het Belgische Zolder aangedaan.

Het resterende programma voor seizoen 2016 ziet er als volgt uit:

  • Weekend 3 – 5 juni – Zandvoort – Familie Racedagen, driven by Max Verstappen
  • Zondag 12 juni – Zandvoort – DNRT
  • Vrijdag 5 augustus – Zandvoort – DNRT
  • Woensdag 7 september – Assen – DNRT
  • Zaterdag 15 oktober – Zandvoort – DNRT Finaleraces

Laatste nieuws