Bart Kramer pakt zijn eerste dag overwinning!

Zandvoort 4 augustus

Tijdens het Super Race Weekend van de DNRT, reden de hippe dingen MaX5 Cup rijders hun 7e serie wedstrijden van het seizoen. Te gast bij dit evenement waren de Duitse formule Vau.

In het Mazda veld reed Andras Kiraly mee, de kampioen van 2017 én 2018 en momenteel actief met een nieuw model MX5 ND racer in de Mazda MX-5 cup. Hij deelde zijn auto met Koen Bol. In de kwalificatie moest Kiraly duidelijk weer even wennen aan de MaX5 Cup auto, die ten opzichte van het nieuwe model (waarmee ze op slicks rijden en ABS hebben) beduidend minder grip heeft, maar veel vergeeflijker is. Kiraly gleed namelijk de eerste paar ronden behoorlijk dwars door onder andere de S-bocht. Hij wist de draad echter weer snel op te pakken en kwalificeerde zich als tweede. De pole position werd gereden door Bart Kramer, en de derde tijd was voor de Duitser Sven-Olaf Homann, die daarmee zijn persoonlijk beste kwalificatie behaalde.

In de eerste race nam Bart Kramer de leiding, gevolgd door Koen Bol, die de auto deelde met Andras Kiraly.

Niels Quist, van Van der Heijden Autosport, het leidende team in het team kampioenschap, had in de race per ongeluk zijn hoofdstroom schakelaar uitgetikt en dacht in eerste instantie dat de motor stuk was. Na enige tijd ontdekt hij dat de schakelaar uitstond, kon hij de motor opnieuw starten en begon hij vanaf de 22e plaats een inhaalrace. Aan de kop van het veld nam intussen Edwin van Gerven de tweede plaats over van Koen Bol. Er ontstond een grote kopgroep met maar liefst 11 auto’s met mooie gevechten onderling. Later in de race konden de eerste vier coureurs een gat trekken met aan de leiding Kramer, gevolgd door van Gerven en Vollebregt die de derde plaats van Bol overnam. Na een hevig gevecht kwam Van Gerven als eerste over de streep, gevolgd door Kramer en Vollebregt. Niels Quist wist zich van de 22e plaats naar de 13e plaats te rijden. I.v.m. met het overschrijden van track limits werd van Gerven echter teruggezet naar de vierde plaats.

 

Bij de start van race twee werd de leiding genomen door pole sitter Bart Kramer, die echter met een bijzonder fraaie inhaalactie in de S-bocht door Frenk Vollebregt voorbij werd gestoken. Van Gerven kwam met rokende banden de S-bocht aanremmen en wist zo de derde plaats van Koen bol over te nemen. Door een foutje en een uitje door het gras van de leider Frenk Vollebregt in de Hugenholz bocht, viel deze terug naar de 5e plaats en diende Remy Fallakha zich aan voor de derde plaats. Vervolgens bleven zich in de kopgroep van 6 man veel gevechten en plaatswisselingen plaatsvinden. Niels Quist wist zich al snel op te rijden naar de 7e plaats, waar hij op de voet gevolgd werd door Sven-Olaf Homann. Helaas ging het echter fout bij de kopgroep toen men 3 breed de Hunse rug op gingen, gelukkig bleef het bij plaatschade. De race werd gewonnen door Bart Kramer, gevolgd door Edwin van Gerven en een profiterende Frenk Vollebregt. Echter werd van Gerven ditmaal bestraft wegens zijn rijgedrag waardoor Vollebregt opschoof naar de tweede plaats, de derde plaats ging naar Koen Bol.

De derde race nam Andras Kiraly het stokje over van Koen Bol, met het mes tussen de tanden waren het al snel Frenk Vollebregt op kop, op de bumper gezeten door Bart Kramer en Andras Kiraly. In de Renaultbocht ging het echter mis bij Frenk Vollebregt toen hij dwars de bocht door kwam en achter Kiraly weer de baan op kwam. De race werd gewonnen door Bart Kramer met achter zich Andras Kiraly en Frenk Vollebregt. Niet lang daarachter waren het Raf Lemmens en een sterk rijdende Remy Fallakha.

De bekende rijder Niels Kool was deze wedstrijd ook coureur in de Hippe Dingen MaX5 cup en kwam tot een zevende plaats in race 3.

Nadat op deze zomerse racedag alle races waren verreden, werden de punten bij elkaar opgeteld en werd Bart Kramer dagwinnaar, met op de tweede plaats Frenk Vollebregt en op de derde plaats het duo Andras Kiraly – Koen Bol.

De volgende races staan gepland op het TT circuit van Assen op 15 september, waarbij de Hippe Dingen MaX5 Cup te gast zal zijn bij het ACNN.

Laatste nieuws